Manuela-clinic maj

20-21 maj var det äntligen dags för årets andra Manuela-clinic hemma hos Jessica. Åh det är så roligt och som ens andra familj. Jag och Matilda åkte dit på fredagskvällen så slapp vi en så tidig morgon på lördagen. Vi började sedan lördagen med två pass trail. Det var en hel bana och vi gjorde varje hinder för sig för att sen lägga ihop mer och mer. Jag hade pratat med Manuela om våra problem att han nästan alltid går in och är rädd för bommarna och att det börjar kännas rätt hopplöst. Bommarna var som vanligt inget problem nu när vi tränade och Manuela började pinpointa att inställningen var mitt problem. Nej jag blir inte nervös eller rädd när jag ska rida trail men däremot så har jag gett upp redan innan. Min inställning är "om du bara lyckas gå över bommarna så blir det bra, men det lär du ju inte vilja". Istället skulle jag ge honom jättelånga tyglar och tänka "nu jäklar ska alla få kolla på min grymma trailhäst". Aldrig ridit trail på så långa tyglar och vi är så klart inte där ännu men vi tränar på det! Jag får höja handen och hjälpa honom ibland men sen tillbaka och ge honom slacken igen. Rätt häftigt att känna att det faktiskt fungerade. 
Så vi körde trail för hela slanten på lördagen och det kändes oerhört bra. Jag måste jobba på att se distanserna bättre så jag kan lägga honom rätt över bommarna. Måste även kolla lite längre framåt, det hjälpte verkligen. Olika för alla, en del jagar bommar men jag behöver kolla lite tidigare för att kunna förbereda oss båda. Annars känner sig Dusty vilsen och tappar självförtroende. Det vill vi inte, jag ska stötta honom och finnas där i ridningen hela tiden. Då jäklar går det asbra!


Söndagen började vi med horsmanship och vi fick hjälp med förvänd galop på en hand eftersom det skulle va med på vår nästa tävling. Det gick hur enkelt som helst efter några småtips frånManuela. Hemma hade jag kämpat massor haha. Fixade även med det enkla bytet och att jag inte ska bromsa honom innan han gjort "fel". Jag vet att han gärna flänger iväg något steg men han måste få göra fel innan jag rättar honom annars kommer han aldrig kunna lära sig att göra det på lägre tyglar. 

Vi avslutade med att showmanshippa och hon tyckte det såg mycket bättre ut än när vi började med det. Fick lite hjälp med att få igång Dusty då han gärna joggar lååååångsamt. Tricket var att springa jättefort kortare sträckor för att väcka honom. Han börjar bli väldigt följsam och trevlig i showmanshipen nu annars. Duktiga lilla guldhästen. 

Allt som allt en riktigt bra clinic som vanligt! Lär mig så sjukt mycket varje gång och har verkligen utvecklats tokmycket det här året med Manuela! Ser så mycket fram mot sommarclinicen nu!  


Sala spring show 6/5

Första helgen i maj var det dags för en ny tävling i Sala. En endagarstävling med aqha-klasser. Jättetrevlig anläggning och kommer väldigt gärna tillbaka dit igen! Startade med att longera Dusty för att få ur lite överskottsenergi. Han blev dock lite loj att rida, ville inte gå i form eller fatta galopp. Men sen när vi gick in i trailen blev det onödigt mycket fart på honom ändå. Han spände sig och studsade över typ alla bommar. Väldigt flängit och inte alls en bra känsla tyvärr. 


Första klassen var en aqha amature trail. Som sagt var han spänd och tyckte saker var läskigt. Såg filmer sen och det ser inte lika illa ut som det kändes. Men en spänd häst som inte riktigt lyssnade men han tvärnitade i alla fall inte denna gång. Vi kom fyra av nio på en score av 64,5. 

Näst ut var en aqha open trail. Dusty var fortfarande lite spänd men skötte sig bättre än i trailen innan. Han lyfter väldigt högt på benen när han är så här spänd vilket gör honom väldigt obekväm men han slår inte i bommarna i alla fall haha. Så vi lyckades att scora 70 och komma etta av sex stycken! Helt otroligt, fattar ingenting fortfarande. Dusty vann detta fina täcke också. 


Efter lunchen var det dags för horsemanship. Dusty var väldigt motsträvig i formen den här dagen så jag tog mitt andra stångbett som är lite skarpare för att slippa ta så mycket i honom. Det gick åt skogen för då hann jag inte ens tänka att jag skulle krama i tygeln och hästen svarade för snabbt och hårt. Så borde inte ha bytt bett precis innan klassen. All breed horsmenshipen gick okej men som sagt, dumt att byta bett. Det blev väldigt mycket på/av hela tiden. Vi kom trea av nio stycken med en score på 72. 


Bytte tillbaka till mitt vanliga stång iför aqha amature horsemanship. Där gick han väldigt fint. Verkligen lyssnade på minsta lilla grej och vi var väldigt synkade! Mönstret satt riktigt bra och ja, allt flöt på. Railworket gick riktigt bra och det blev till och med utan stigbyglar. Några på läktaren sa att det var väldigt tydligt att jag skulle vinna när de såg alla släppa stigbyglarna. Bara jag som satt helt stilla. Roligt att höra! Det kändes verkligen plätt lätt. Jag kunde krama om lite mer med skänkeln och det enda Dusty gjorde då var att samla sig mer. Vi kom alltså etta av sex ekipage på en score av 79 och fick V på allt förutom 360 vändning där vi fick + på båda! Bästa hästen. 
En rolig tävling om än vi kände oss lite off från början. Elin var med och groomade så vi hade bra sällskap hela dagen! 

Bonfire Star challenge 29/4

Vi började tävlingsåret med att åka på en paint show i Uppsala, Jälla. Lagom långt liksom, bra start. Som vanligt en trevlig och lugn tävling, rätt få med så det blir low key väldigt passande som första tävling för året. I år är jag och Dusty även medlemmar i nsba för första gången! 


Vi började med att longera ur den värsta energin lite grann, mycket välbehövligt och något jag absolut kommer göra varje tävling. Blir ett problem då en inte brukar få longera på wras-tävlingar dock men skit samma det löser sig väl på något vis. Jag borde dock longerat lite mer men Dusty ville ju helst bara kolla vad hans bff Docy höll på med, suck. 

Första klassen vi körde var showmanship. I allbreeden kändes han kanon och gjorde precis allt jag bad om. Tyvärr haha. Jag fick feeling och istället för 1 1/4 varv så gjorde jag 2 1/4 varv. Helt sjukt för dusty stod stilla och pivoterade heeeela vägen! Jävligt bra gjort av honom, jävligt klantigt av mig. Annars så tröttnade Dusty på line upen och ville att jag skulle klia honom på magen haha, så det måste vi öva på. Att bara stå stilla med kedjan på och se snygga ut typ. På grund av mitt misstag kom vi fyra av fem med en score på 65, dock med anmärkning om mitt misstag därför kunde vi inte komma tvåa som egentligen hade gjort annars. 
Sen körde vi nsba showmanship vilket var ett betydligt svårare mönster där Dusty tyvärr trampade om i någon pivot. Överlag lyssnade han toppen där och vi kom fyra av fem i denna klass med en score på 71! Det är betydligt högre konkurrens i nsba och i dessa klasser är vårt mål enbart att göra så gott vi kan, vi kommer inte kunna placera oss här ännu, alla andra är så galet duktiga i nsba-klasserna! 

Sedan på med sadel och dags för trailklasserna. Det blev för lite uppvärmning ändå vilket Dusty visade med att på en gång spänna sig när vi klev in på banan. Knashäst... i allbreeden kom vi fyra av kanske typ 9 på en score av 62,5. Dusty var allmänt spänd men denna gång gick han iaf över alla bommar jag bad om. Men det var liksom slarvigt ridet och en spänd kuse. Vi fick plus på några travbommar dock. I nsba non pro trail kom vi trea av tre och den ritten var verkligen katastrof! Jag gick aldrig denna bana vilket var ett stort misstag! Jag kom inte ihåg vart jag skulle och detta mönster var ju mycket svårare än allbreeden. Så jag red helt värdelöst dåligt och stackars Dusty hade ingen aning om vad jag ville att han skulle göra. Fick så mycket islag att vi fick en score på 40,5 Hahaha så jävla dåligt. Helt och hållet mitt fel! 

Så här kan det se ut när ponnyn är rädd för bommar och helst vill springa hem och gömma sig. 


Tredje grenen blev horsemanship och det är ju mer vår grej. Han var riktigt fin i allbreeden och lyssnade på minsta lilla hjälp. Kändes lite lite för hög i formen men han börjar bli bättre. Jag fokuserade på att hålla ihop min sits och verkligen rida så prydligt jag bara kan och ändå korrigera smått när det behövs. Detta gav utdelning och vi vann denna klass! Det var sex stycken andra med och med en score på 74 så hade jag 4 poäng "till godo" till tvåan. Vi vann en Sverige-grep också! Jag ser inte riktigt vad det står för kommentar i score sheetet men gissningsvis är det att han tappade formen i fattningen åt höger. Det är det enda vi fått minus på, annars V på allt annat. 

Horsemanship-mode!


I nsba horsemanship gick han också superfint men det var svårt och de andra var bättre helt enkelt. Jag är väldigt nöjd över Dusty för han gick så fint han kunde. Vi gjorde inte tillräckligt tydlig stopp mellan första och andra vändningen och sen blev roll backen dålig och även ökade traven fick vi minus på. Men vi slutade på en score på 70 och tvåan hade 71 så vi var nära i alla fall. Väldigt nöjd med hästen i båda horsemanshipklasserna. 

En bra och lagom lång tävlingsdag. Alltid roligt att få träffa alla igen och komma igång med puts och studs!