Piffandet

Det ingår ju en hel del puts och studs när det kommer till tävling. Vare sig en vill eller inte haha. Jag hatar t ex att putsa min utrustning och hade gärna struntat i den delen. Med det ska ju se snyggt och proffsigt ut på tävlingen så det är bara att ta och putsa. Läste även någonstans att det handlar även till stor del att visa respekt inför domaren och till sporten. Att vara just hel och ren. Helt rätt tycker jag. 


Däremot är det ju en hel vetenskap med alla saker som ska piffas! Lacka hovarna är ju typ ett måste och binder ihop alltihopa tycker jag. Jag gillar de svarta hovarna och tycker Dusty ser proffsig ut. Jag lackar minst två lager, tunnt och flera gånger! Sen när det är helt torrt så sprayar jag med en finish. Ger extra glansigt resultat och det håller mycket bättre. Nu har jag tur att dusty är snäll och står typ helt stilla vid lackningen. Har en en häst som stökar mycket så är remover rätt bra att ha till hands! Ska en rida ranch riding också så är remover ett måste då det ej är tillåtet med lackade hovar i den grenen. 
Bandad man är ju också ett måste på större tävlingar. Oavsett om den är lång eller kort. Ja, såklart beroende på vilken gren en håller på med också så klart. Det här är fasiken inte lätt och jag har lärt mig av att kolla hur andras manar ser ut, och genom tips och råd. Har dock aldrig fått hjälp att banda direkt på min häst. Vilket nog hade gjort att jag lärt mig rätt snabbare. Men äh, övning ger färdighet! Översta bilden är från 2016 när jag bandar kort man själv för första gången. Den understa är från nu till nsba-celebration 2017. Liiiite skillnad haha. Det jag lärt mig är tricket till en bra bandad man är:

- fuktig man, blöt lite i taget så är det enklare att banda
- rätt gummisnoddar, tillräckligt små och hållbara
- antal varv med snodden, ENDAST fyra varv, annars är det fel typ av snodd, de ska sitta kvar utan problem men ska sen gå att enkelt dra ur. Ingen sax ska behövas för att få loss dem
- en bra hårklämma och kam gör allt mycket enklare
- ingen gelé eller spray ska användas i samband med bandning, möjligen efter om något står år fel håll efter nattens sömn
- inte banda när nära mankammen och inte heller göra för smala/breda tofsar. 

En hel vetenskap! Men det tar mig i alla fall knappt 20 minuter nu mer. Övning ger färdighet. Jag har tvingat mig själv att banda till flera småtävlingar enbart för att jag ska bli bättre. Det hjälper knappt att banda några tofsar ibland. Det måste nästan vara hela manen så en lär sig att få in rätt antal så helhetsintrycket blir bra. Ett groomingbälte hjälper också kan jag säga. Underlättar att ha kam och snoddar enkelt till hands. 


Kommentera inlägget här :