utseendehets

Det här kvalar in som en av de sämsta debattartiklar jag någonsin läst. Jag förstår poängen att belysa att det är ett tråkigt problem att utseendehetsen även har nått till stallet. Precis som med alla andra sporter så tycker jag att det kan få vara en frizon där ens utseende inte är prio ett. Själv har jag trasiga och smutsiga kläder i stallet. Sen klär jag upp mig till tävling för jag tycker det hör till. Problemet ligger väl lite längre ner i åldrarna där det vikthetsas och den med mest märkeskläder vinner. Jag förstår att det är problematiskt. Men den här artiklen tycker jag går helt fel väg.
 
Först och främst så pekas hästbloggar ut som anledningen till att utseendehetsen har nått även stallgångarna. I min värld så är det så att vi människor alltid blivit påverkade av samhällets ideal och detta genom exponering i reklam i olika medier. Att smink blir "viktigt" för ex en 12 åring har för mig en direkt koppling till all vanlig reklam. Sminkade, vuxna kvinnor, även yngre tjejer med mycket smink. Så ser "verkligheten" ut och det är klart att man vill testa sådant själv. Att då sminket följer med till stallet eftersom 12 åringen åker dit efter skolan känns ju inte särskilt märkligt ändå. Alltså jag menar föddes verkligen hetsen i stallet i samband med hästbloggarna? Vi matas ju dagligen med hur vi "bör se ut", vad vi "måste köpa", vad kroppen "är snyggast i" osv. Självfallet trillar det sen även in i våra hobbys och fritidsintressen. Jag menar går du till ett gym så ser du absolut en hel hög med människor som snyggat till sig just för att de går till gymmet. Är det träningsbloggarnas fel? Nej, det är ju det snedvridna, utseendefixerade samhället som vi lever i. Det sipprar in i alla dela av våra liv, vare sig vi vill eller inte. Hjärntvättade är vad vi är och har blivit. 
 
Sen pekas Tyra ut som ett exempel på en bloggare som "sprider budskapet att du ska vara smal, snygg och rätt klädd". Hade vi inte kunnat lyfta debatten om utseendehets utan att peka ut en specifik individ? Jag vill då tillägga att jag verkligen inte är ett fan av Tyra, finns väldigt lite hon skriver som jag tycker är vettigt men non the less, här tycker jag det blir fel. Så roten till allt onda är bland annat Tyra? Alltså utan henne och andra hästbloggare hade hetsen aldrig funnits i stallet? Jag tror verkligen inte på detta. Om de spär på det hela? Ja, kanske. Men då är vi inne på ett annat problem. Det blir fult att skuldbelägga en specifik person som själv är "offer" i ett snedvridet synsätt. Om vi nu påverkas så otroligt mycket av ideal och utseendehets så blir det oerhört elakt att lägga skuld på vissa människor. Varför ska dessa kunna stå mot det som vi andra inte kan? Varför ska t ex Tyra orka gå emot idealen när inte andra gör det? Det blir en dubbelbestraffning. Damned if you do, damned if you don't. 
 
Den här grejen med "barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen". Som Kristina klokt skriver i sitt inlägg så är det även här fel person att lägga skulden på. Hon skriver bland annat om att det blir som när man skuldbelägger tjejen som blev våldtagen för att hon hade en för kort kjol. Egentligen är det ju svinet som inte kunde låta bli att våldta som ska ha all skuld. Sen en annan grej, här vet jag att åsikterna är vitt skilda men om jag postar en bild så vet jag ju inte vem som ser den eller vad den personen gör med den. Vem som helst har kunnat göra vad som helst med min bild. Är det något jag lider av? Rent krasst nu alltså. Om en ung tjej postar en bild där hon ser "sexig" ut och en pedofil får tag i denna och tillfredsställer sig själv över den. Är det något tjejen lider av? Hon vet inte ens om det. Hon vet inte vem det är. Hon kommer aldrig få reda på det. Är det då hemskt för tjejen? 
 
Kom igen, skuldbelägga hästbloggare när tv och internet är fullproppade med sexunderhållning som Paradise Hotell och Big Brother? Skevt om något. Det är fult att kasta skit på en så liten del när det är något så mycket mycket större som skaver ett helt samhälle. Men det kanske känns mer bekvämt så? Att "veta" vem man kan skylla på. Men vet du vad Ulrika, om du tycker hästbloggarna ska ta sitt ansvar då tycker jag att du istället som förälder kan ta ditt ansvar om det nu är så himla enkelt att bara göra. Lycka till då.

Hästig söndag

Nu är det sommartid. Kul att vi firar det med en riktigt höstig dag, blä för regn och blåst! Åkte till Denan för att titta när Hanna och Elin skulle ha lektion för Carro. Elin ångrar allt hon någonsin säger till mig eftersom jag skvallrar för Carro, haha. Både ekipagen jobbade på toppenbra och har verkligen utvecklats massor! Nikki och Hanna har jag ju inte sett på mer än ett år tror jag. Har verkligen hänt massor där, hela hästen hade en helt annan attityd. Så lugn och avslappnad. Väldigt roligt att se. Elin och Alice utvecklas hela tiden och det är alltid roligt att se dem tillsammans. Idag med tränsbett hela lektionen vilket är värt en stor eloge! Elin klev verkligen ur sin comfortzone, jag är riktigt imponerad! Roligt att träffa allihopa och se dem jobba. Alltid givande också att lyssna när Carro förklarar för andra. Känns som jag hängt med rätt bra på våra lektionen då jag förstår det mesta som hon säger haha.
 
Alice

Nikki

Sen åkte till stallet för att fixa där. Bäddade om Dustys box så det är färdigt nu inför mina kommande jobbnätter. Vill att det ska vara så enkelt som möjligt liksom. Sen tog jag in en blöt Dusty och så gick vi till ridhuset med målet att öva på byten. Det var en annan häst i ridhuset som hoppade över ett litet hinder, vilket var tokigt för jag vill gärna ha fullt utrymme när vi ska göra byten haha. Men äh, det fick gå ändå. Hästen behöver inte utrymmet, det är jag. Problemet när någon hoppar, även ett litet hinder, är att det är svårt för mig att veta vart de ska. Ena gången vänster volt, sen höger volt, nästa sekund rakt fram, femte gången rakt fram sen vänster. Ja, lite rörigt. Men vi körde på ändå. Lyckades inte få till något vettigt byte från vänster till höger, vilket var det hållet Mickis hade lättast åt... Min teori är dock att mitt starka är ju vänster så därför är det enklare för mig att byta TILL vänster än från. För när jag bytte varv så satte vi ett fint från höger till vänster. Jag rider rakt fram, flyttar skänkelvikning några steg och sen ber om byte. Sen fick vi ett par halvdana där han byter bara i fram och sen byter han tillbaka i fram istället för att ta med rumpan. En gång var vi på väg åt olika håll, haha. Jag spänner mig i bytet och av någon jävla anledning så om jag ruckar balansen minsta lilla så grabbar jag tag i hornet. Jag måste måste måste sluta med detta ticks. Tror det kommer från när jag ramlade av, det var ju mitt i ett byte. Men det är bara larvigt av mig, det har ju inget med bytet i sig att göra. 
 
Blöt/svettig Dusty

Jag får ibland ta till taktiken att prata högt för mig själv. Ja, jag skiter i att den andra ryttaren kan höra mig haha. Så jag sa helt sonika: sitt rakt, balansera, spänn magen, slappna av i låren, släpp inte kontakten i munnen. Rabbla denna visa om och om igen. Eftersom vi inte fick till något mer bra så bytte jag till att göra enkla byten men då med skritt mellan, inget trav. Det tipset fick jag från Madeleine Stiwing. Enbart enkla byten med skritt mellan! Så vi gjorde det och sen avslutade vi passet med frisk trav på långa tyglar. Dusty var nöjd och jag med. Ett bra fick vi ändå, alltid något haha.
 
Jack

Sen blev det Jacks tur. Då var Pim och Tyra med till ridhuset och sen var det två andra hästar där. En var mer i luften än marken en stund haha. Jack verkade dock inte bry sig nämnvärt. Fokuserade på skolorna även idag och ville känna på counter bend. Han tappar ju gärna bogarna och är väldigt svår att plocka upp dem på. Därför i galoppen så lutar han för mycket innåt i svängarna och han blir väldigt svårstyrd och han sätter mig snett. Jag tänkte att med counter bend så kunde jag få lite mer bogkontroll kanske. Oj så stel, det var sjukt jobbigt och vi fick jobba ganska länge med detta innan han blev lite mjukare. Inget problem med att flexa innåt åt rätt håll men när man ska göra counter bend så tog det verkligen mot. Men som sagt, han blev mjukare och mjukare och jag kunde sen till och med trava lite i counter bend. Galoppen blev också så mycket bättre. Äntligen tretaktig och lite rundare. Lite jobbigt att fatta vänster galopp men vi nötte och nötte tills han tog dem varje gång. Galopperade även lite längre sträckor då han gärna bryter av så snart han får beröm haha. Men ja, vi jobbade lite mer riktigt med galoppen idag och det kändes riktigt bra. Jag hoppas jag hinner rida honom i morgon också, vore kul att känna av honom efter det här bra passet. 

Lördags

I lördags var bästa Mickis och hälsade på! Alldeles för länge sen, måste bli bättring på det! Vi fixade stallet och sen tog hon Dusty och jag Jack och gick till ridhuset. Så Mickis fick jobba med Dusty medan jag och Jack försökte ta det lugnt och inte hetsa upp oss. Eller ja, Jack mest då. Jag försökte få honom att inse att även om han inte fattar en galopp när jag ber om det så kommer jag fortsätta be om det tills att han ger mig en fattning. Detta utan att jag blir arg eller hårdhänt men jag kommer fortsätta fråga tills jag får rätt svar. Jack blir lite uppjagad när han inte levererar på en gång och blir sen hetsig. Som att han förväntar sig att jag ska blir upprörd och ta i eftersom han "gör fel". Men jag väntar bara ut honom så kommer han igång sen. När han väl fattar så får han massa klappar och glada ord. Jag hoppas att det ska stärka hans självförtroende lite, han måste våga göra fel utan att för den skull stissa upp sig. 
 

Mickis och Dusty klarade sig toppen och det såg så fint ut. Mickis fick till en del snygga byten också! Så roligt att se att hästen kan. Bara jag som måste lära mig någon gång. Han var riktigt fin och skötte sig rätt bra ändå. Lite protester när Mickis ville rida rakt fram haha, Dusty går hellre på snedden. Kan man så gör man liksom, hehe. Min lilla latmask. Men sen bjöd han till och Mickis jobbade honom jättefint. Alltid kul när någon annan duktig ryttare rider ens häst. Mickis red även Dusty precis när jag hade köpt honom så det var ju himla kul att hon kände skillnad haha.