Kyligt

Igår red jag och dusty ut tillsammans med Pim och Tyra från stallet. De visade oss en ny runda runt Mellingeholm. Pim var väldigt mycket snabbare än dusty i skritten haha. Hamnade som vanligt på efterkälken. Det var lite halt också eftersom det var minusgrader ute så vi tog det ganska lugnt. Trav och någon galopp. Hade stånget på denna gång och då låg han inte på alls på bettet i galoppen. Han blir lite hetsig av att galoppera med andra hästar. Vill gärna springa förbi och lyssnar inte alls på mig. Men med stånget gick det jättebra.  Å ena sidan gillar jag inte att betsla upp, han ska kunna gå i repgrimma ute är målet. Å andra sidan måste jag dra som ett pucko för att han ska lyssna när jag har tränsbettet. Oavsett om tränsbettet är snällare så blir min hand så hård eftersom han går mot mig. Så då blir det ju bättre med stånget där jag knappt behöver ta i honom. Mitt stång är ju ett väldigt snällt stång också. Men ska köra på att rida med tränsbett ute när jag är själv och växla stång/tränsbett när vi rider med andra. Han FÅR INTE dra. Där är jag stenhård! Därför jag inte "busrider" ser inget konstruktivt i det. 

Bjuder på en bild på söta Sally. Hon verkar gilla Dusty för hon ville också följa med ut när vi gick ut ur hagen. 


FlygandeIgår tog vi en skrittrunda runt åkern först. Det brukar ju ta 13 minuter men det var fruset och knöligt så det tog 30 minuter istället! Ingen bra idé med andra ord men nu blev det så i alla fall. Sen gick vi till ridhuset och tränade ett ordentligt pass. Började med att växla mellan trav och skritt genom att räkna. Det går så där kan jag säga haha. Däremot trav till galopp går bra. Så det höll vi på med tills vi fått upp värmen ordentligt. Hade även sporrar på mig så kunde få av honom från skänkeln ordentligt igår! 

Efter det så började jag träna på förvända galoppen igen. Han har blivit så sjukt stark. Kan lätt göra förvänd på en hand och behöver inte lika mycket ben längre. Tänkte att jag skulle testa att göra byte på diagonalen. Gjorde som Carro sa, byter han inte på signalen så fortsätter jag i förvänd. Första gången bytte han inte men jag insåg att vi behövde mer fart för att lyckas. Så andra vändan ökade jag på rejält och han gjorde ett klockrent, flygande byte! Ett sådant som inte märktes alls utan som bara hände. Så jäkla coolt var det! Dusty har alltid tagit som ett hoppsasteg i sina byten. Det känns som man flyger ur sadeln. Den här gången kändes inget alls. Tänkte sen på det John sa när jag övade stoppar "is it luck or skill"?  En gång är tur och inte skicklighet, vi hade mest tur haha. Fick inte till ett lika bra till sen, men jäklar vad med förvänd han fick gå i! Och han gör det, bara går och går utan att byta av sig själv i svängarna. Förut bytte han av sig själv men nu lyssnar han på mina signaler. Så himla nöjd! Nu VET jag också att bytet sitter där någonstans. Men nu ska vi strunta i att färska byta på ett tag igen. Bara öva förvänd och sen checka av om några veckor igen. Spännande!


Mys på Mellingeholm


Jag och Dusty var ute ensamma på Mellingeholm igår för första gången. Tog samma runda som Linda visade mig förra veckan. Bäst att ta det säkra före det osäkra liksom, haha. Blev mycket trav och han jobbade kanon i ett friskt tempo med bra form. Ibland höjde han ryggen så mycket att jag nästan tappade balansen i lättridningen. Så häftigt! Det var skönt i luften och ja, bara allmänt härligt. Super miljöträning att rida förbi Contiga! Efter fler vändor där lär vi båda bli bombsäkra haha. Mötte en bandvagn på vägen hem där så då hoppade jag av och så krånglade vi in oss så på en plätt så den kunde komma förbi. Den var väldigt obehaglig tyckte Dusty. Även jag. Jag måste bli modigare så han kan lita på mig jämnt. Det är mitt fel alltihopa. Men jag jobbar på det varje dag! Annars var det en väldigt lugn och lyckad uteritt. Han är en sån klippa. 

Både jag och hästen var väldigt nöjda när vi sen kom hem. Han fick gå ut i hagen till sina vänner. Ställde sig och åt tillsammans med Ini som är högst i rang. Det är en mysig liten flock och Dusty verkar trivas så himla bra! Han har inte sprungit undan en enda gång nu när jag hämtat i hagen, han hänger aldrig vid grinden och väntar på kraften i stallet. Något jag tar som tecken att han trivs. Han får vara ute mycket mer och verkar uppskatta det verkligen. Trots att det är helmörkt ibland när man kommer till stallet så är det ingen som hänger vid grinden. Varför - för hästar inte bryr sig om mörkret som vi! Åh är så glad att vi flyttade hit!