Clinic dag 1

Lördagen förra helgen så bar det av till Tullnäs för clinic för Madelene Stiwing. Dusty var som väntat sur och hade inte ens hunnit ut till hagen så blev ännu surare när jag tog med honom till släpet istället för ut till maten haha. Så som väntat så gick lastningen inte jättebra. Det tog dock inte så lång tid, kanske fem minuter. Men ja, när han gick in på en gång dagen innan så blir jag ju lite irriterad när det sen inte fungerar. Hur som helst sen åkte vi och det gick snabbt. Vi var sju stycken, lyxigt med så lite folk på en clinic! Vi delades upp i två grupper först och fick lära oss några av hennes övningar hon gör under sin uppvärmning. Basicly gick det ju ut på att kunna flytta hästens delar och att den skulle bli lösgjord och lyhörd. Jag minns inte riktigt alla namn till 100%, blandar ihop dem men övningarna gick i alla fall ut på (allt ska göras på en hand vid ridning på stång om inte annat står):
1) Hästen ska böja sig för innerbenet och din blick, gå på volt ställd åt rätt håll. Detta görs genom att innerbenet är lite tillbaka draget, jag fick tänka till då jag inte brukar göra det så. Funkade dock jäkligt bra.
 
 1 a) Asbra för hästar som min som gärna tappar bakkärran och blir för långa. Man börjar som i 1an men har tyglarna i två händer. Man tar mer stöd i yttertygeln och lägger mer tryck med innerskänkeln. Detta för att aktivera bakbenen så det kommer in under hästen. Sen ger man release och ser om hästen går kvar. Annars tillbaka igen tills den blir stabil i formen. 
 
2) 90 gradersvändning av framdelen. Man börjar med att titta åt det hållet man vill vända, då ska även hästen börja titta åt det hållet. En så känslig häst ska vi ha! Sen lättar man på innerbenet och lägger tryck med ytterbenet lite framåt så att hästen vänder. Det här är början till spinn och man kan gärna avsluta denna övning genom att försöka göra just spinn.
 
3) Fish tailing, alltså man flyttar rumpan på hästen i en 90 gradersvändning. Man förbereder på samma sätt som 2an men istället så drar man bak innerskänkeln och flyttar rumpan undan den skänkeln. Man gör även en förhållning uppåt så att hästen inte går framåt i vändningen.
 
4?) Man rider på en mellanstorvolt ställd åt rätt håll. Sen flyttar du hästen utåt genom att den går undan för innerskänkeln. Fortfarande ställd åt rätt håll. Man ska tänka att man gör Musse Piggs huvud. Alltså runt och sen med runda öron haha. 
 
Lussanbågen - var ju typ som en skänkelvikning och en sluta i ett. Minns inte riktigt den dock.
 
Sidepass vända framdel/bakdel. Sen även en variant av sidepass där man t ex gör en sidepass undan vänster skänkel. Vänder tillbaka från det håll man kom från och sen forsätter sidepass undan vänster. Den här gör man för att känna hur mycket man måste sitta om i sadeln, bra att ha med sig inför bytena. 
 
Dessa övningar fick vi med oss att göra hela helgen. Väldigt bra för mig och Dusty som behöver böja mycket och behöver få in känsligheten. Sen tog vi fram lite bommar och koner och övade på att använda oss av dessa vändningar i hindrena. Dusty är himla vändbar alltså, duktig kille. Vi gjorde en sjukt klurig serpentin som jag aldrig trodde att vi skulle klara i trav men det gick! Så himla duktig han är. Börjar bli så sjukt stadig på en hand. Bästa hästen. Förutom lastningen då, där tjurade han igen och ville inte riktigt. Tog mer än 5 minuter men gick sen. Lika dant både på lunch och vid hemresa. 
 
På kvällen åkte vi till Sika och gjorde och käkade pizza tillsammans nästan allihopa. Så himla trevligt att snacka häst med massa fina människor. Väldigt lyckad kväll! Jag fick till och med dricka vin då Maria körde mig dit. Härlig lördag!

Kommentera inlägget här :